LOCAL PUBLIC AGENCY (LPA) TRAINING MODULE 1 ADOT

PLANNING AND PROGRAMMING LPA PROJECTS

4/29/2021

Module 1 attendees will receive presentations from Multimodal Planning Division and Local Public Agency staff. A Planning representative will discuss appropriately planning transportation projects. Programming staff will discuss funding opportunities and requirements for LPA projects. Lastly, the LPA Oversight and Monitoring Manager will discuss communications and notifications sent to our COG and MPO partners.

AGENDA

WELCOME AND INTRODUCTION

8:00 am-8:15 am (15 minutes)

Steve Boschen, Infrastructure Delivery and Operations Director, ADOT

Lisa Pounds, Local Public Agency Manager, ADOT

Jennifer Catapano, Local Public Agency Oversight and Monitoring Manager, ADOT

PLANNING 8:15 am-9:00 am (45 minutes)

Dan Gabiou, Regional Planning Manager, ADOT

- Regional Planning Benefits and Participation.
- · Regional Planning Funding.

BREAK 9:00 am-9:10 am (10 minutes)

PROGRAMMING AND FEDERAL AID FUNDING SOURCES

9:10 am-10:40 am (90 minutes)

Bret Anderson, Statewide Programming Manager, ADOT

- Understanding the Five-Year Facilities Program.
- Project qualifications and requirements for funding.

BREAK 10:40 am-10:50 am (10 minutes)

COMMUNICATIONS FROM THE ADOT LPA SECTION

10:50 am-11:20 am (30 minutes)

Jennifer Catapano, Local Public Agency Oversight and Monitoring Manager, ADOT

- Communications and notifications from LPA section.
- Implementing notifications into LPA standard work/practice.

CLOSING REMARKS AND SURVEY

11:20 pm-11:30 am (10 minutes)

Cyndi Callahan, Local Public Agency Liaison and Training Coordinator, ADOT

- Training survey.
- Module 2 Initiating Local Public Agency Projects May 20, 2021.